środa, 7 marca 2012

61.

Pisałam wcześniej, że pojawi się troszkę kulinariów :) Tak więc dziś tagiatelle z kurczakiem i sosem grzybowym. To była jedna wielka improwizacja, ale podaję przepis:

cebula
dymka
filet z kurczaka
grzyby (u mnie pieczarki i boczniaki)
śmietana
kostka rosołowa
natka pietruszki, koperek
makaron tagiatelle (grube paski)

Cebulę i dymke kroimy w piórka, podsmażamy na margarynie lub na czym tam chcecie. Do tego kurczaka w kostkę i też trzeba nieco podsmażyć. Następnie grubo pokrojone grzybki, smażymy, smażymy.. Jak grzyby bedą miękkie to zalewamy je szklaną bulionu z kostki, dorzucamy posiekana pietruchę i koperek, sól, pieprz. Gotujemy to parę minut, a na koniec zagęszczamy śmietaną (a jak ktoś woli baardzo gęste to śmietaną i mąką). Zagotować i jeść :) Na ugotowany makaron wylewamy sos z kurczakiem i grzybami, posypujemy startym parmezanem (lub zwykłym serem żółtym) i posiekanym szczypiorem z dymki. 


Jakby coś było niejasne to pytajcie :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz