Jesień i rok akademicki postanowiłam przywitać plackiem jabłkowo-miodowym z przepisu PieczarkiMysi. Mniam! Chyba zaproszę kogoś na kawkę :)
Placek jabłkowo-miodowy:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
150g masła
2 łyżki zimnej wody
2 żółtka
łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na jabłka:
1,5kg kwaśnych jabłek
4 łyżki miodu
cukier – w zależności od kwaśności jabłek
płaska łyżka cynamonu lub mieszanki przypraw do szarlotki
Składniki na kruszonkę:
80g masła
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
Płaska łyżka cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do garnka, podlać lekko
wodą i prażyć przez około 10 minut. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać.
Prażyć do chwili kiedy jabłka zaczną się rozpadać (zaledwie kilka minut).
Wystudzić.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i utrzeć do
połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciastem wyłożyć dno
formy o wymiarach 30/20cm (dobrze jest rozprowadzać ciasto łyżką maczaną w
wodzie aby nie kleiła się do ciasta). Ciasto podpiec przez 15 minut w
temperaturze 180oC.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką lub
wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać kruszonką i piec przez kolejne
40 minut (lub do zrumienienia kruszonki). Kroić po wystudzeniu.
Smacznego! :)
Miodu nie czuję. Nie wiem dlaczego.. Ale ciasto i tak dobre :) Mam w planie jeszcze 2 inne jabłkowe ciasta :) Także zaglądajcie do mnie czasem ;)
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz