niedziela, 17 lutego 2013

146.

Z okazji Walentynek naszła mnie ochota na coś dobrego... Coś pysznego, co dawno juz nie robiłam. A jest to.. mus czekoladowy! :)

Mus czekoladowy:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 łyzek mleka
3 jajka, rozdzielone
5 łyzek cukru pudru
1 cukier wanilinowy
sól
200ml smietanki 30 lub 36%

Do rondelka wlewamy nieco wody i zagotowujemy. Jak już wodą będzie wrzeć, to wkładamy drugi rondelek, a w nim połamana czekolada i mleko. Czyli po prostu roztapiamy w kąpieli wodnej. Jak się juz całkowicie czekolada rozpuści, to zestawiamy do lekkiego przestudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym i łączymy z przestudzona czekoladą. Ubijamy śmietanę, do której następnie dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy. Pianę stopniowo dodajemy i bardzo delikatnie mieszamy z czekoladową masą. Wlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy bita śmietaną, czekoladą albo czym tam chcecie ;)
Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz