środa, 7 listopada 2012

120.

Ale się najadlam... Jednak najlepsza jest pizza domowej roboty :) I najpewniejsza, co do zawartości :P Tym razem z innego przepisu, któryś ze strony Kwestia Smaku, nieco zmieniony. Przepis na sos również, niewiele modyfikowany.

Pizza - ciasto:
20g świeżych drożdży
150ml letniego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
250g mąki
1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuszczamy w ok.60ml mleka. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 15minut, najlepiej na grzejnik ;) Mąkę mieszamy z solą. Następnie wlewamy powoli drożdże, resztę mleka (ciepłego) i olej. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić i w ogóle będzie cacy. Ugniatać trzeba tak z 5-10minut. Wkładamy do miski, przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno sporo urosnąć, ale trzeba mu dać czas - 1,5 - 2h. Zatem pamiętajcie, żeby przygotowania zacząć odpowiednio wcześnie. Potem wyciągamy ciasto, ugniatamy jeszcze minutkę i rozwałkowujemy (wersja dla studentów: jako wałka użyj słoika, który na pewno masz po jakimś sosiku lub sałatce z domu ;P ). Oryginalny przepis mówił, żeby przykryć znów ściereczką i dać poleżeć ciastu jeszcze z 15min. Ja ten krok pominęłam, bo byłam już bardzo głodna ;) Blaszkę posmarować olejem, rozłożyć ciasto. Posmarować sosem...

Sos pomidorowy:
passata pomidorowa z kartonika - 0,5 szklanki
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
1 łyżka oleju

Powyższe składniki dokładnie wymieszać.

Posmarować solidnie ciasto :) Wyłożyć dowolne, ulubione składniki (u mnie pieczarki, szynka, ser) i piec w 250st.C przez ok.15 min. Palce lizać! :) Jeśli zostało wam sosu, można go użyć zamiast keczupu.

Niestety zapomniałam o zdjęciach... Mimo tego, przepis na ciasto naprawdę warty wypróbowania, bo pizza jest z wierzchu chrupiąca, a w środku puszysta :) 2 osoby się naprawdę najedzą :)

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz