sobota, 23 lutego 2013

152.

Podczas przeczesywania blogów kulinarnych, w poszukiwaniu inspiracji na obiad, znalazłam to (źródło przepisu) :

Smażone kulki ryżowe z mozzarellą (10-12sztuk):
2 woreczki ryżu (ugotować, ostudzić)
2 jajka
kilka plasterków szynki pokrojonych w bardzo drobną kostkę
kawałek sera: bursztyn, parmezan lub zwykły żółty :)
mozzarella w kulce lub w kawałku (pokrojona w kwadraciki 1cmx1cm, tak mniej więcej)
sól, pieprz

panierka:
300ml wody
200g mąki
sól
bułka tarta

Wszystkie składniki na kulki, prócz mozzarelli, wyrabiamy ręką. Formujemy w dłoni kulki, w które wkładamy po jednym kawałku mozzarelli. Składniki na panierkę, prócz bułki tartej, mieszamy w misce. Bułkę wsypujemy na głeboki talerz.

Kulki ryżowe zanurzamy w panierce, odsączamy na łyżce z nadmiaru i obtaczamy w bułce tartej. Potem kulki wędrują na kilka godzin do lodówki. Smażymy na głebokim oleju na złoty kolor, odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy ciepłe :)




Smacznego!
Jutro przepis na roladkę, z którą jadłam kulki :)
Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz