czwartek, 28 marca 2013

163.

Pozostajemy w kulinarnym klimacie :) Dziś banany w roli głównej! Przepis od PieczarkiMysi.

Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną:
na ciasto:
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże  jaja lub 4 male
200g cukru
90ml oleju
70ml mleka
2 łyżki kakao

na resztę:
300ml śmietany kremówki
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
4 banany
kakao do posypania
sok z 1 cytryny do skropienia bananów

Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę, ok.6-7min. Dodawać na przemian olej i mleko. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, dodać do reszty składników i zmiksować na gładką masę.
Tortownice o średnicy 20-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Wlać ciasto. Piec w 200st.C 35-40min. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
2 banany przekroić wzdłuż i wszerz, skropić sokiem z cytryny (te pójdą do środka ciasta). Resztę bananów pokroić na cienkie plasterki (te do dekoracji) i również skropić sokiem.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i żelatynę, zmiksować.
Na pierwszy blat wyłożyć 2 łyżki śmietany, wyrównać, wyłozyć banany. Na to 3.4 śmietany, wyrównać, przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztą śmietany, udekorować plasterkami, można posypać kakao (ja to pominęłam).
Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego!





Pozdrawiam i życzę Radosnych Świąt Wielkanocnych!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz