środa, 10 kwietnia 2013

165.

Jak nie wyrzucić niepotrzebnie białek po torcie? Należy upiec babkę na białkach! ( z przepisu Arabeski)

Babka na białkach:
4 białka
3/4 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: zmielone orzechy laskowe

Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy cukier (ja dodałam tylko pół szklanki). Następnie delikatnie i porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Dolewamy mleko i olej. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dajemy kakao, do drugiej cynamon, a do trzeciej nieco ekstraktu z wanilii lub orzeszki laskowe :)
Formę na babkę (okrągłą) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (coby się nam babka nie przykleiła). Na samo dno ciasto z orzechami, na to kakao, a na górę cynamon. Pieczemy ok.50min w 180st.C.
Po wystudzeniu  można posypać z góry cukrem pudrem.




Niestety mam dla Was tylko szczątkowe zdjęcia, bo akurat byli goście i już niewiele zostało. Generalnie mała ta babka, ale przynajmniej białka po torcie się nie zmarnowały :)
Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz