niedziela, 14 kwietnia 2013

166.

Podobno mąka pełnoziarnista jest zdrowsza. OK. Więc zaopatrzmy się w taką i do dzieła :)
Dziś prezentuję bardzo smaczne racuszki na maślance, przepis podpatrzony ze Smaku Zdrowia.

Racuszki na maślance:
2 jajka
150ml maślanki
100g mąki pełnoziarnistej
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka (można dodać więcej cukru niż w przepisie). Dodajemy maślankę, mąkę partiami i sodę. Jak się ma dobrą patelnie teflonową, to nie trzeba jej niczym smarować, tylko rozgrzać. Ja dla pewności posmarowałam patelnie kilkoma kroplami oleju. Łyżką nakładamy ciasto, formując małe krążki. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem.
Zamiast dżemu, zblendowałam pomarańczę i polałam racuszki :) Pycha!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz