piątek, 3 maja 2013

173.

O sałatce "gyros" chyba każdy słyszał. Ale po co robić sałatkę, jak można po prostu przygotować sobie gyrosik na obiad? :)

Gyros na talerzu:
cebula
filet z kurczaka
przyprawa 'gyros'
kukurydza
pomidor
ogórek korniszony/kiszony/świeży
kapusta pekińska
jogurt naturalny
przyprawy

Koko i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni najpierw cebulkę, potem dodajemy posypane przyprawą 'gyros' koko. Pomidora i ogórki również kroimy w kostkę, szatkujemy kapustę. Jopgurt przyprawiamy solą, pieprzem, jak ktoś chce, to można wgnieść czosnek.
Na głeboki talerz wykładamy jeszcze gorące mięso, na to kukurydzę, pomidora i ogórki. Na samą gorę kapustę i polewamy całość sosem jogurtowym. Ja zazwyczaj po każdym warzywku dodaje nieco sosu, żeby nie trzeba było robić rewolucji na talerzu, w celu oblania sosem wszystkich składników :P
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz